Τηλεματική

Σε πόση ώρα έρχεται το αστικό...

Στόλος...

Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών...

Πολιτιστική Διαδρομή Τρένο

Διαφήμιση

Ιστορία

ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ βρίσκεται σε δρόμους παράλληλους με την πόλη της Λάρισας εδώ και 50 χρόνια συμβάλλοντας  ουσιαστικά στην ανάπτυξη,  προκοπή και ευημερία αυτής της πόλης.

Τα πρώτα λεωφορεία κυκλοφόρησαν το 1939 για μικρό χρονικό διάστημα και ήταν 2 των 19 θέσεων. Γρήγορα  ο πόλεμος τα σταμάτησε και εμφανίστηκαν ξανά στα τέλη του 1948 αρχές 1949 από μεμονωμένους ιδιοκτήτες οι οποίοι με 14 λεωφορεία 32 θέσεων εκτελούσαν συγκοινωνίες με μια άδεια της Αστυνομίας και διάλεγαν τις γραμμές που θεωρούσαν ότι θα ήταν γι αυτούς πιο αποδοτικές.
     

 
Λεωφορείο του 1939   Λεωφορείο του 1949
 

 

 

Το 1952 με το Νόμο 2119 δημιουργήθηκαν τα «Κοινά Ταμεία Εκμετάλλευσης Λεωφορείων» (ΚΤΕΛ), και έγινε η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης των επιβατικών μεταφορών η οποία ολοκληρώθηκε  με τον Ν.Δ. 102/1973 και πρόσφατα με τον Ν. 2963/01.                      

Από το 1972 το ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ είχε στη δύναμή του 28 λεωφορεία .
Το 1980 ξεκίνησε η αντικατάσταση όλων των λεωφορείων με καινούργια και μεγαλύτερα του τύπου Β-100.

 

 
ΚΤΕΛ_ στο ξεκίνημα τους   Λεωφορεία τύπου Β-100

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια εντυπωσιακή προσπάθεια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού από την Διοίκηση του  ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ την οποία στήριξαν όλοι οι μέτοχοι επενδύοντας συνεχώς μεγάλα χρηματικά κεφάλαια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που κάθε φορά ετίθετο.

                                           

 

Έτσι με μια σειρά ενεργειών με κυριότερες :

 • την αναδιάρθρωση των γραμμών τις επεκτάσεις και την δημιουργία νέων γραμμών

 • την  πολύ καλή συχνότητα λεωφορείων ( και την τοποθέτηση χαρτών διαδρομών και ώρας διέλευσης των λεωφορείων σε όλες τις στάσεις)

 • την τοποθέτηση ασυρμάτων επικοινωνίας στα λεωφορεία

 • την οργάνωση και λειτουργία νέων γραφείων με πλήρη μηχανογράφηση

 • την αγορά και τοποθέτηση σε καίρια σημεία μηχανών έκδοσης εισιτηρίων

 • την δημιουργία αμαξοστασίου για ανεφοδιασμό, service και στεγασμένης  στάθμευσης των λεωφορείων

 • την ίδρυση Προμηθευτικού Συνεταιρισμού

 • την εκπόνηση μελετών με σκοπό την έρευνα επιθυμιών μετακίνησης των κατοίκων της πόλης

 • αλλά κυρίως με την αύξηση της δύναμης των λεωφορείων από 28 σε 54 λεωφορεία  όλων των τύπων MINI BUS- κανονικά- αρθρωτά κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού της πόλης το οποίο μπορούμε να πούμε  ότι απολαμβάνει υπηρεσίες ποιοτικώς ανώτερου επιπέδου.

image1 Το έτος 2002 πρωτοτυπήσαμε και σε ένα άλλο χώρο και ιδρύοντας Γραφείο Τουρισμού αγοράσαμε ένα τουριστικό τρενάκι το οποίο δίνει ένα ξεχωριστό τόνο δροσιάς  στην πόλη μας, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους φίλους  της πόλης μας. Μοναδική ευκαιρία  επίσης για να γνωρίσει κανείς από κοντά τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της πόλης μας.

 

Με όλα αυτά το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ καταξιώθηκε στην πόλη της Λάρισας απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Πόλης και του Νομού.

 

Το 2003 το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Το 2004 το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε. πιστό στις δεσμεύσεις του προς το επιβατικό κοινό, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προέβη σε πλήρη ανανέωση του στόλου του με νέου τύπου λεωφορεία καινούργια, με κλιματισμό, χαμηλού δαπέδου,  με ράμπα εισόδου κατάλληλα για χρήση και από Α.Μ.Ε.Α. μη φειδώμενοι κόπου, χρόνου και κόστους ανεβάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά προς όφελος του επιβατικού κοινού της πόλης μας.

 Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε. έχει στη δύναμη του 28 από τα πλέον σύγχρονα λεωφορεία της Ευρώπης.

Πρωτοτυπώντας για μια ακόμη φορά το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκοντος ικανοποιώντας και την επιθυμία των κατοίκων της Λάρισας για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε σε αυτούς .Ο στόλος του επιλέγει ως ο πλέον σύγχρονος, κατάλληλος και ασφαλής για την μεταφορά της Ολυμπιακής Οικογένειας τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγωνές της ΑΘΗΝΑΣ 2004.Πρέπει να τονίσουμε ότι κατά γενική ομολογία των υπευθύνων του ΑΘΗΝΑ 2004 και πολλών ξένων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καναλιών παγκοσμίως το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ πήρε ένα Χρυσό Μετάλλιο στις μεταφορές της Ολυμπιακής Οικογένειας, εισπράττοντας τα καλύτερα σχόλια τόσο για το στόλο όσο και για τους οδηγούς που τον επάνδρωσαν.

Το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ συνεχίζοντας την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, με στόχο πάντα την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού εγκατέστησε « Ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δυναμικής πληροφόρησης κοινού και αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών »
Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης του στόλου του Αστικού ΚΤΕΛ με δυνατότητα πληροφόρησης των επιβατών από Τηλεματικές Εξυπνες Στάσεις για τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης των λεωφορείων, διαδικτυακό τόπο με δυνατότητα σχεδιασμού ταξιδιού με αστικά μέσα μεταφοράς, καθώς και υπηρεσία SMS για τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης των λεωφορείων.

    Το Δ.Σ. του "Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε."

 • Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος: Σακελλαρίου Μιχαήλ
 • Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος: Νταφόπουλος Ιωάννης
 • Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου: Γκατζόγιας Απόστολος
 • Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου: Δαούτης Αθανάσιος
 • Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου: Δαλέρας Φώτιος